Jak na skvrny I.

Datum: 04/07/2019
|
Je zde léto, prázdniny, čas dovolených, ale také čas čerstvého ovoce, táboření, opékání nebo grilování. Samozřejmě se tu a tam stane, že se ušpiníme a pak nám nezbyde nic jiného, než tuto špínu odstranit.
Ne všechno oblečení se skvrnami ale stačí hodit do pračky a oblečení je zachráněno. Na trhu existuje spousta přípravků, kterými se zaručeně zbavíme veškeré špíny, ovšem v některých případech se zbavíme i barvy, případně i celého oděvu. Pokud jste na tom podobně jako já a nepoužíváte chemii jako první pomoc, pak pro vás mám pár tipů, jak se zbavit nechtěných skvrn. Osobně upřednostňuji na skvrny použití žlučového mýdla, nyní vám ale přináším první pomoc v podobě prostředků, které většinou máme všichni doma.



Skvrny od třešní a višní


tresne.jpgJo třešně zrály, zrovna třešně zrály... a jak to bylo dál.  Bohužel asi tak, že při konzumaci jsme si umazali naše nové tričko. A tak je potřeba si s tím co nejdříve poradit.  Nejzákladnějším postupem jak se zbavit skvrn od třešní  nebo višní je vyprání v mýdlové vodě a následné  namočení látky v mléce na tak dlouho, dokud skvrny  nezmizí. Poté toto oblečení vypereme klasickým  způsobem.


 


Skvrny od borůvek


boruvky.jpgBorůvky jsou velkou zásobárnou vitamínu C a celkově mají velmi blahodárný vliv na náš imunitní systém. Bohužel to stejné se však nedá říct o našem oblečení.
Zatímco z pokožky lze skvrny od borůvek odstranit poměrně jednoduše šťávou z citronu, u oblečení je to trochu náročnější. Oblečení z bavlny nebo například lnu namočíme na 30 minut do kyselého mléka, následně oblečení důkladně  vymácháme v teplé vodě a vypereme klasickým způsobem. Oproti tomu například hedvábnou halenku namočíme na půl hodiny do vody s alkoholem, například do vodky a poté opět důkladně vymácháme v teplé vodě a klasickým způsobem vypereme.
 

Skvrny od trávy

 
nature.jpgJistě to také znáte, je krásný den, svítí sluníčko, tak proč si na chvilku nesednout do zelené trávy. Bohužel vás pak může potkat i něco horšího než mravenci, které jste náhodou přehlédli. Mít na svém oblíbeném kousku oděvu zelené fleky je opravdu neštěstí, ale i to se dá naštěstí vyřešit.
Travní zelená na oblečení nemá ráda kyselé tekutiny, proto si můžete vybrat, zda na vyčištění použijete citron nebo ocet. Skvrnu potírejte houbičkou s octem nebo rozkrojeným citronem. Fleky od trávy vám budou doslova mizet před očima. V každém případě ale nezapomeňte oblečení normálně vyprat v pračce.
Pokud se přecejen bojíte, že by citron nebo ocet vaše oblečení zničil, případně by změnil barvu daného místa, zkuste tedy starou babskou radu- ušpiněnou látku namočte přes noc do mléka a následně ji protřete v rukách. Skvrna by měla také zmizet.
 

Mastné skvrny


gril.jpgK létu neodmyslitelně patří opékání špekáčků nebo také grilování a tak se může velmi rychle stát, že nějaká ta mastnota ulpí na našem oblečení.  I zde je ale rychlá pomoc.
Kypřící prášek nebo sodu má doma skoro každý, stačí jej v misce zamíchat s trochou vody a vzniklou hmotu nanést na postižené místo a nechat několik minut působit. Nakonec toto místo opláchněte horkou vodou.
Škrob- škrob naneste na mastné místo a nechte jej zhruba patnáct minut účinkovat. Po uplynutí této doby jej seškrábněte a oděv vyperte samostatně v pračce.
Saponát na nádobí- pokud nám pomůže na mastnotu v kuchyni, proč jej tedy nezkusit i na oblečení? Na mastné místo naneste trochu saponátu a houbičkou nebo ručně jej protřete, nechte chvíli působit a pak místo propláchněte teplou vodou. Opět oděv vyperte samostatně v pračce.
 
To by myslím na úvod stačilo. Doufám, že vám moje první dávka rad proti skvrnám pomůže a budu se těšit v příštím článku.