Jak na skvrny II.

Datum: 23/07/2019
|
„Pryč, prokletá skvrno! Pryč, povídám!“ říká Lady Macbeth, ale možná i u vás občas prolétne podobná věta v momentě, kdy se stane malá nehoda a váš oděv utrpí na kráse. A právě pro tyto případy jsem si pro vás připravila další várku tipů, jak si poradit s nechtěnými skvrnami.
Skvrny od krve

blo.jpgPokud se jedná o čerstvou skvrnu, okamžitě oděv opláchněte studenou vodou (při použití teplé nebo vlažné vody by se mohla krev zaprat a pak už ji z oděvu nedostanete). Zaschlou krev se můžete pokusit odstranit tím, že skvrnu navlhčíte studenou vodou, posypete solí a necháte půl hodiny odležet. Poté materiál propláchnete v čisté studené vodě a v případě potřeby postup opakujte.




Skvrny od čokolády

Kdo by odolal dobrému čokoládovému dortu nebo zmrzlině. 1-1.jpg
Někdy mu bohužel neodolá ani naše triko. Co si v tomto případě udělat čokoládový koktejl? Nebojte, nezbláznila jsem se. Mléko totiž bude naším pomocníkem pro odstranění čokolády. Pro naši věc musí být teplé, řekla bych, že dokonce horké. Namočte do něj houbičku na nádobí a pomocí ní skvrnu očistěte. Pokud bude skvrna stále vidět, namočte oděv ještě na hodinu do teplé vody s pracím práškem.
Místo mléka můžete použít také vlažnou vodu s trochou soli, postup zůstává stejný jako při použití mléka.

Skvrny od červeného vína

1-2.jpgKdo by si nedal dobré červené víno. Stačí ale jeden nešikovný pohyb a dvojité neštěstí je na světě- vylité víno a skvrna, kterou je třeba co nejrychleji odstranit. Naštěstí existuje několik možností, jak si poradit.
Jako první je možnost ihned polít skvrnu bílým vínem a po chvíli vše vysát ubrouskem. Pravda ale je, že velká škoda vznikla už při vylití jednoho vína, tak proč tuto hrůzu ještě násobit. Naštěstí jsou i lepší metody.
 
Například můžete postižené místo pokapat citronovou šťávou a vše pak opláchnout teplou vodou. Ne vždy ale máme při ruce citrony, proto se přikláním k použití kuchyňské soli. Postižené místo pořádně posypte solí, která vytáhne vlhkost, a poté oděv vyperte. Pokud se víno rozlilo například na koberec, pak nechte sůl působit alespoň 2 hodiny a nakonec všechnu sůl vysajte a koberec případně dočistěte teplou vodou.

Skvrny od potu

3-1.jpgI v tomto případě platí, že sůl je nad zlato. Do litru vody nasypte hrst soli a oblečení v tomto roztoku namáčejte před klasickým praním.
Podobného výsledku dosáhnete také s kyselinou citronovou (10 gramů/litr) nebo například octem (3 lžíce/litr), oblečení namočte do tohoto roztoku a nechte několik hodin působit, poté vše klasicky vyperte.




To je pro dnešek vše a zase někdy příště.