Jak na skvrny III.

Datum: 02/06/2020
|
Autor: Redakce Pleas
Občas ani nevíme, jak se to stalo, ale najednou objevíme rtěnku nebo flek od  propisky na své oblíbené košili. Co teď? Nebojte, přinášíme vám další z osvědčených domácích receptů, díky kterým si hravě poradíte i s těmi nejtvrdohlavějšími skvrnami.

skvrny-hlavni.jpg


Důležitá je rychlost


Nejdříve si připomeňme první zásadu čištění skvrn: bez ohledu na to, kde jsou a od čeho, je vždy důležitá rychlost. Pokud zasáhneme dříve, než se špína vsákne do materiálu a uschne, máme skoro vyhráno.
 


Kosmetika


skvrny-rtenka.jpgJde o poměrně častý „úraz“. Ráno se nejdřív namalujeme a až potom přetahujeme oblečení přes hlavu. Výsledek? Naše košile, tričko či šaty letí do koše na prádlo, protože se rtěnka nebo make-up na ně obtiskly.
 
Jak se fleků zbavit? Vyperte takto postižené oblečení v tekutém pracím prostředku a roztoku čpavku.
 
Řasenku z textilu odstraníte docela dobře i odličovačem. Máte-li voděodolnou, musíte ale použít přípravek na voděodolnou kosmetiku a vybrat  variantu, která není na bázi oleje. Olej by totiž zanechal na vašem oblečení skvrny.

Na skvrny od make-upu  zabere čištění sodou, nebo zkuste klasickou pěnu na holení, která také dokáže divy.
 
Na obtisk od rtěnky nasypte sodu a místo třete navlhčenou houbičkou. Kromě sody můžete použít i dětský pudr nebo bílou křídu. Poté hoďte do pračky a perte, jak jste zvyklí (nebo jak vám materiál oblečení dovolí). U sody pozor na stálost barev oblečení.
 
Mnoho žen používá na skvrny od kosmetiky již známé „žlučové mýdlo“, které si hravě poradí s kdejakou skvrnou.  A v profesionálních čistírnách sázejí na vazelínu. Prý stačí skvrnu potřít trochou bílé vazelíny a jemným poťukáváním ji „vmasírovat“ do tkaniny a oblečení vyprat.


Čáry od propisky či fixu


skvrny-propiska.pngTaké nejde o nic ojedinělého: při jednání si v roztržitosti „čmárneme“ na bílou halenku nebo naše děti chodí ze školy s nejrůznějšími malůvkami na rukou, které nejdou běžným mýdlem umýt.
 
Co s tím? Věřte, že zabere „obyčejný citron“. U dětí oblíbené fixy, respektive jejich následky na oblečení, jdou likvidovat čistým lihem a poté koncentrovaným saponátem.


Možná budete překvapeni, ale pomáhá také lak na vlasy. Stačí špinavé místo postříkat lakem, chvíli nechat a dát vyprat.


Na závěr vám poradíme, jak si vyrobit jednoduchý a levný univerzální čistič.
 

Domácí univerzální sprej na skvrny

skvrny-sprej.png
Ingredience:
• 100 ml bílého octa
• 70 ml čpavku
• 50 ml jedlé sody
• 10 ml tekutého kastilského mýdla
(koupíte v obchodech s přírodními produkty a v supermarketech)
• 1,5 litru vody
 
Postup:
Všechny ingredience důkladně promíchejte ve velké nádobě. Směs přelijte do rozprašovače, podle potřeby jí postříkejte znečištěné místo na oblečení a nechte působit minimálně pět minut. Potom skvrnu vytřete dosucha flanelovým hadříkem a oděv ihned vyperte.