Noví obyvatelé komínu Pleasu

Datum: 05/11/2019
|
Autor: Jiří Jakšl
Napadlo vás někdy, jak ještě využít starý, 85 metrů vysoký, průmyslový komín? Možná vás napadne rozhledna, možná něco kreativnějšího, ale nás napadlo ubytovat zde rodinku sokola stěhovavého.
 

Sokol-1.jpg
 

Máme ideální výšku komínu i umístění, proč to nezkusit, říkali jsme si. Tak jsme v průběhu října umístili na ochoz našeho starého komína hnízdící budku pro sokoly. Na pomoc jsme si přizvali odborníka z CHKO Žďárské vrchy, pana Ing. Václava Hlaváče, aby vše bylo připraveno k maximální spokojenosti budoucího párečku. To znamená umístit budku na východní stranu komína vchodem směrem k zábradlí, mezi světla, která jsou umístěna na zábradlí ochozu a jako výstelku… keramzit.

Sokol-2.JPG     Sokol-3.JPG


Sokoli hnízdí v průběhu března a v tu dobu jsme potřebovali mít budku na svém místě. To se nám povedlo ve spolupráci s panem Josefem Hubkou, jehož firma se specializuje na výškové práce a opravy komínů. Za pomoci lan vyzvedli hnízdící budku na vrchol komína a připevnili do betonového ochozu.

To, jestli se bude sokolům jejich nový, námi připravený, byt líbit, už je zcela na nich, my udělali maximum. Teď nám nezbývá než čekat a doufat, že se na jaře dočkáme nového přírůstku do naší Pleas rodiny.