Prádlo stále jako nové II. - sušení a žehlení

Datum: 14/09/2020
|
Autor: Redakce Pleas
Prádlo je vyprané a nyní ho musíte co nejlépe usušit a vyžehlit. Nechcete přece mít sluncem vybledlé barevné tričko nebo si jej poškodit následným žehlením. Přinášíme vám další léty prověřené rady, jak se správně starat o vaše prádlo.
 
blog-prani-uvodni.jpg
 


Sušení


Pokud sušíte levnějším a ekologičtějším způsobem, tedy na šňůře nebo pomocí věšáku, je dobré dodržovat několik vychytávek, jak si práci s prádlem co nejvíc ulehčit.
 

suseni.jpgOblečení vyždímejte tak, aby z něj nekapala voda, ale zároveň nemusí být tak suché, jaké by se dávalo do sušičky. Šnůry příliš nepřeplňujte, oblečení potřebuje mít dostatek místa a musí být napnuté. Věšte pouze pomocí kolíčků, které na oblečení nezanechávají moc velké otlaky, ale i tak ho udrží.

Oblečení je také dobré před pověšením proklepnout, pronikne tak do něj vzduch, rychleji proschne a zároveň se také narovná a usnadní nám tím pozdější žehlení. Dále je dobré používat na sušení ramínka, na která zavěsíte košile nebo například mikiny. Díky tomu se vám již nestane, že by se jejich spodní lem vyvěsil. Naproti tomu vlněné oblečení by se nemělo věšet vůbec, po odstředění ho postačí položit na vodorovnou plochu.
 

Poučka našich babiček, že sluníčko prádlo vybělí, je sice pravdivá a velmi to oceníme u bílého oblečení, pokud nám ale díky sluníčku vybledne například červené tričko, asi nebudeme moc rádi. Nenechávejte tedy oblečení schnout přes poledne na přímém slunci.  
 

Další zásadou je nenechat prádlo přeschnout, ale i to se dá vyřešit pomocí rozprašovače na vodu. A nezapomínejte ani na poskládání prádla do koše, jedině tak se vám už prádlo před žehlením nepomačká.
 

suseni-2-1.jpgPoněkud jednodušší, ale také dražší variantou je použití sušičky na prádlo. U většiny případů pak prádlo ještě teplé můžeme rovnou poskládat a ušetříme si tak žehlení.

Ale také práce se sušičkou má několik zásad, které je třeba dodržovat. Ne všechno prádlo do ní totiž patří, většinou do sušičky nesmí vlna, hedvábí, krajky, ale například také plastové zipy, které by se po čase mohly začít lámat.

Jako u všeho ostatního platí, že je důležité sledovat štítky na oblečení s pokynem údržby.

Další zásadou je, že oblečení by mělo být před vložením do sušičky řádně vyždímané v pračce. Věci, které mají na sobě potisky, je dobré sušit otočené naruby a potisk tak ochránit. Všechny knoflíky a zipy je třeba zapnout, ochráníte tak buben sušičky a zároveň i ostatní prádlo, které by mohl poškozený buben zničit. Nezapomínejte, že sušička má také filtry, které zachytávají chlupy, prach a žmolky z oblečení a které je třeba pravidelně čistit.

 

Žehlení


Před začátkem žehlení je třeba si prádlo roztřídit podle materiálu. Nejprve začneme u umělých materiálů, jako je například polyamid, toto oblečení se žehlí na nejnižší teplotu. Naopak bavlna většinou vyžaduje vyšší teploty a napařování. Tmavé kousky je ale lepší žehlit po rubové straně kvůli předejití lesklých ploch. Když si nejste jisti teplotou, kterou vaše oblíbené oblečení potřebuje, vyzkoušejte to na rubové straně, například ve švu.
 
Žzehlicka-1.jpgehlete zásadně pohybem nahoru a dolů, kruhové pohyby mohou materiál poničit.
Vyžehlené věci také nedáváme do skříně ještě horké, mohly by se znovu pomačkat, je tedy nutné je nejprve nechat vychladnout.
Látky s „vlasem“, jako je například manšestr nebo samet, žehlete po rubové straně přes ručník nebo silnější látku. Ručník můžete také použít při žehlení látky s výšivkou nebo kovovým zdobením, žehličku na něj chvíli položte, ale netlačte.
 
Rada na závěr – důležitá je také péče o žehličku. Bohužel ani ta nejlepší žehlička se nevyhne vodnímu kameni, a proto je dobré ji občas propláchnout odstraňovačem vodního kamene. Také je třeba dát pozor na znečištění samotné žehlicí plochy žehličky, například po přežehlení obrázku.