Proužky nejsou jen pro námořníky

Datum: 17/06/2019
|
Proužky sluší každému a také je má každý rád, a to včetně nás. Víte ale, kde se pruhované námořnické tričko vzalo a proč je tak oblíbené?
1.jpg  2-1.jpg

Proužkované modro- bílé tričko, dnes známé také jako Breton shirt se stalo 27. března 1858 oficiální součástí uniformy francouzského námořnictva. Toto triko muselo mít 21 bílých pruhů, z nichž každý má dvakrát větší šířku než 20 nebo 21 tmavě modrých pruhů. Dá se neskromně říci, že doslova zachraňovalo životy, díky prvku pruhů byli totiž námořníci vidět jak na palubě, tak v moři, když se náhodou ocitl někdo přes palubu.

Od 19. století je toto triko charakteristickou součástí uniformy také ruského námořnictva.

Ačkoliv vzniklo z praktických důvodů pro námořnictvo, velmi rychle se stalo důležitým módním artiklem. Během první světové války trávila slavná Coco Chanel dovolenou u francouzského pobřeží a nechala se inspirovat uniformami místních námořníků. Velmi brzy pak představila novou námořnickou kolekci, která se stala doslova módní vlnou. Nosit tradiční pracovní oděv jako prvek dámské módy byl dokonalým projevem rebelství, míšeného s pocitem svobody.

Netrvalo dlouho a tento styl si oblíbili také další módní ikony, jako například Karl Lagerfield, John Wayne, Pablo Picaso, Brigitte Bardot nebo mim Marcel Marceau.

3.jpg  5.jpg

V roce 2006 zažívá námořnický styl zmrtvýchvstání jako položka večerního oblečení.
Od tohoto roku prakticky proužkované oblečení nesleze ze světel ramp.

6.jpg  7.jpg


Tento trend se samozřejmě nemohl vyhnout ani Pleasu.
Proužky máme rádi, ať už se jedná o ty pravé námořnické, nebo o další kombinace barev.

Přijďte k nám na e-shop a připravte se na léto v námořnickém duchu.