Barva roku 2020

Datum: 01/04/2020
|
Autor: Redakce Pleas
Všichni žijeme ve světě, který je pestrobarevný. Někdy je více bílý, jindy naopak černý, poté zase černobílý. Nejkrásnější ale je nevyčerpatelné množství barev a odstínů, které nás obklopují.  Kdo by neměl rád barvy rozkvetlé jarní louky, či všemi barvami zářící listy stromů na podzim? Abychom byli všichni letos trendy i v odívání či bytovém textilu, začtěme se do následujících řádků.
Barva-uvodka-1.png

Institut Pantone každoročně vyhlašuje barvu roku, tedy jeden odstín, který má symbolizovat nadcházejících 365 dní společensky i kulturně. Barva roku je určena na základě podrobných analýz v oblasti módních trendů. Toto platí již posledních dvacet let.  Pro rok 2020 byl vybrán odstín s názvem 19-4052 Classic Blue. Právě tento konkrétní odstín podle Institutu Pantone  vyjadřuje stálost, jistotu, klid, sebedůvěru a vzájemné napojení. Je to barva symbolizující sebevědomí, tradiční hodnoty a důvěryhodnost.

Připomeňme si, že barvou roku 2019 byla korálová (LivingCoral) a rok předtím se jí stal živý odstín tmavě fialové (Ultra Violet). Světově nejvíc trendy barvou pro rok 2020 je tedy odstín klasické modré barvy. 
 
Barva-pantone-blue-2.JPG

Tento odstín je mimo jiné předurčen objevovat se na mnoha módních, designových a interiérových veletrzích. Jde o barvu, která má ozdobit také nepřeberné množství aktuálních nábytkových doplňků. Interiéry, ve kterých je tato barva dominantní, působí uklidňujícím dojmem. Tón je to ale po všech stránkách nadčasový a neomrzí se.
 
Barva-vzornik-3.JPG

Vzorník Pantone je největším uceleným systémem barev a každý tón v něm má své nezaměnitelné číslo. Historie barevného katalogu je dlouhá, vzorníky Pantone byly zavedeny v roce 1963 a v průběhu let se rozvíjely v neuvěřitelně pestrou škálu barevných odstínů. Vzorníky Pantone jsou používány nejen pro interiérový design a průmysl, ale i pro grafiku a módu. Jde o celosvětově uznávaný barevný standard, na jehož základě mohou designéři odlišovat různé barevné tóny a zkoušet si vzájemné působení barev. 

Classic Blue je nejen barva roku 2020, ale také první odstín, který symbolizuje vstup do nové dekády. A ty bývají vždy v životě každého z nás plné nejistoty a očekávání. Modrá v odstínu stmívající se oblohy je tou pravou barvou, protože nám dává jistotu, že noc naplní nový sen a zítra přijde další skvělý den.