Na dovolenou do Albánie!

Datum: 20/09/2019
|
Autor: Jiří Jakšl
Léto uteklo jako voda, většina z vás má již jistě po dovolené, ale možná už přemýšlíte kam vyrazit příští rok. Pokud už si myslíte, že Českou republiku znáte jako svoje boty a do Chorvatska se vám už také nechce, tak pro vás mám skvělý tip, kde většina z vás určitě ještě nebyla a můžu ho jenom vřele doporučit.
 

Albanie-1.jpg

Až na jih Balkánu

Albánie. Tato neveliká zemička, ležící mezi Řeckem, Severní Makedonií, Kosovem a Černou horou u břehů Jaderského moře, je krásná, nepoznaná a naprosto odlišná od toho, na co jste zvyklí ze západní Evropy, Chorvatska či Řecka. Albánie vám nabídne krásné hory ve svém vnitrozemí plném vysokohorských jezer, skalních masivů a vrcholků tyčících se až nad 2.500 m. n. m. Nabídne rozlehlá jezera ležící pod úpatími místních hor na hranicích s Černou horou nebo Makedonií. Nabídne krásné, čisté a teplé moře na svém západním břehu Jaderského moře, dlouhého přes 350 km.

Albanie-3.jpg   Albanie-2.jpg


Pro turisty i povaleče

Vyznavač vysokohorské turistiky i plážový povaleč si zde jistě přijde na své. Albánské pobřeží má veliký potenciál, co se turistiky týče a velké hotelové komplexy zde rostou jako houby po dešti. Nejznámějšími mořskými letovisky jsou Drač na severu a Saranda nebo Ksamil na jihu u hranic s Řeckem. Ať už se tedy budete chystat na vysokohorské výšlapy a nebo si uděláte romantickou procházku po pláži, nezapomeňte si s sebou přibalit kvalitní boxerky a bavlněné triko z Pleasu.

Po celé zemi vás přivítají s otevřenou náručí penziony a hotely předhánějící se, který z nich vám bude moci nabídnout své ubytování a pro to, aby se vám u nich opravdu líbilo, jsou ochotni udělat nemožné.

To vše doplňuje krásný, místy nedotknutý civilizací, venkov. Většina obyvatel se věnuje zemědělství. Není tedy neobvyklé potkat na silnicích při průjezdu touto zemí pasáčka se svým stádem krav nebo ovcí. Albánci nikam nespěchají, nic jim neuteče a vždy jsou ochotni vám pomoci nebo poradit. Jste-li tedy trochu dobrodružní a nebojíte se poznávat nová místa a nové lidi, neváhejte tuto překrásnou zemičku navštívit.

Albanie-5.JPG