Prádlo stále jako nové I. – krásně vyprané a bez žmolků

Datum: 24/08/2020
|
Autor: Redakce Pleas
Když spatříte nevzhledné žmolky na svém oblečení nebo se vám prádlo obarví, tak to opravdu naštve. Poradíme vám, jak správně o prádlo pečovat, aby vaše oblíbené kousky zářily i po měsících nošení.
 
blog-prani.jpg

Nejzákladnější pravidlo, které byste měli dodržovat, je vlastně velmi jednoduché. Dodržujte etikety každého oblečení, nejsou tam pouze na parádu, ale mají vám pomoci. Každý výrobce ví naprosto přesně, jakou údržbu si daný kus oblečení zaslouží a jak o něj pečovat, aby byl stále jako nový.

blog-symboly.png


Bez žmolků

blog-kos-s-pradlem.pngJak vlastně žmolek vzniká? Vlivem tření při běžném používání textilie se pozvolna uvolňují některá vlákna ze svazku přízí, zauzlí se s konečky blízkých odstávajících vláken a vytvoří na povrchu materiálu klubíčko, tzv. žmolek pevně zachycený ve struktuře textilie.

Žmolkům na prádle lze poměrně snadno předcházet. Hlavní zásadou je prát oblečení naruby a nepřeplňovat buben pračky. Šetrnější jsou také nižší otáčky při ždímání. Velmi důležitá je snaha o udržení čistoty pračky.

Pokud i přesto všechno žmolky vzniknou, máme pro vás pár rad, jak se jich zbavit.
Když nevíte co s volným časem, můžete žmolky vytrhávat ručně pomocí nehtů nebo je ostříhat nůžkami.  
Naštěstí ale fungují i lepší triky. Například jednorázový holicí strojek, kterým budete holit napnutý oděv krátkými a jemnými tahy. Jen ale pozor, ať si daný kus neproříznete. Naproti tomu lze využít také nejmodernější  vychytávku, jakou je elektrický odžmolkovač. Při jeho užívání buďte opatrní a příliš na něj netlačte, mohlo by se stát, že si uděláte do oblečení opět díru.


blog-babska-rada.png
Babská rada:
použijte staré silonky, kterými budete oblečení stírat shora dolů




Praní
blog-pracka-3.jpg
Praní sice není žádná věda, ale pro správný výsledek je třeba dodržovat několik zásad. Hromádku oblečení si před praním roztřiďte nejen podle barev, ale také podle doporučené teploty praní.

Na pracích prášcích rozhodně nešetřete, pokud budete prát bílé oblečení v prášku na barevné prádlo, asi brzo zjistíte, že nemá tu oslnivou bělost, jakou mělo v obchodě. Kdo by četl návody? U pracích prášků je to ale potřeba. Každá značka má totiž jiné dávkování. Prášek nebo gel dávkujte dle množství prádla, tvrdosti vody, ale i zašpinění oblečení. Pokud to totiž s množstvím přeženete, nemusí se špína z prádla dostatečně vyprat, ale také se na oblečení mohou vytvořit mapy a prášek, který v látce zůstal, může dráždit vaši pokožku. Pokud vyperete své krajkové spodní prádlo na devadesát, pak už jej asi neoblečete.

Proto platí: používejte prací programy vždy s ohledem na materiál a doporučení na štítku oblečení.

Barevné prádlo můžete prát samozřejmě spolu, ale musíte si dát pozor, aby uvolněné barvy nezapustily do sebe. Pokud perete barevnou věc poprvé, dejte ji raději dohromady s podobnými barvami nebo ji ponořte do umyvadla a vyzkoušejte, zda pouští, či nikoliv. Když zjistíte, že pouští, tak rovnou do umyvadla přidejte pár lžic octa, barvu tím ustálíte a již by neměla pouštět. Pokud ale nechcete třídit jednotlivé barvy zvlášť nebo máte jeden kus oblečení vícebarevný a nechcete riskovat zabarvení oblečení, doporučujeme zkusit ubrousky na ochranu barvy textilií. Ubrousky seženete prakticky v každé drogerii.

Že jsou naše rady dobré, ale přišly pozdě? Nevadí, použijte odbarvovač na omylem obarvené prádlo, který odstraňuje nechtěné zabarvení a zašedlost bílého prádla.

blog-babska-rada-1.png
Babská rada:

zbavte se zašedlých triček přidáním jedlé sody nebo kypřícího prášku do pečiva do pracího prášku