Textilní vlákna- Bavlna

Datum: 16/10/2019
|
Materiálů k výrobě oblečení, ať už mluvíme o těch přírodních nebo o umělých, je opravdu mnoho. Jakým způsobem se ale jednotlivé materiály získávají a jaké jsou jejich  vlastnosti už mnoho lidí neví. A jelikož bavlna patří nejen ve světě, ale i ve firmě Pleas k těm nejpoužívanějším, musím začít právě s ní. Třeba se z mého článku dozvíte něco zajímavého :).
 
Bavlník se pro výrobu textilu pěstoval již před několika tisíci lety. Díky svým skvělým vlastnostem a relativně snadnému zpracování se dostal do popředí a v této chvíli se řadí mezi 1/3 ve světové spotřebě textilních vláken. Z více než 50 druhů rozšířených v tropech a subtropech téměř všech kontinentů se na 90% sklizně podílí jednoletý keř Bavlník chlupatý.

Na jedné rostlině narůstá 5-30 tobolek, přičemž v každé tobolce je 30 semen a každé semeno je obrostlé až 7000 vlákny. Po sklizni se zbytky rostliny odstraní a používají se jako hnojivo nebo palivo. Bohužel bavlna nedozrává stejnoměrně, musí se tedy sklízet ve 2-4 etapách. Dnes jsou hlavními zeměmi pěstujícími bavlník podle pořadí Čína, Spojené státy, Indie, Pákistán, Uzbekistán, Brazílie, Turecko, Austrálie, Turkmenistán, Egypt, Mexiko a Súdán.

Oblečení z bavlny je velmi příjemné na nošení, vlákna dobře absorbují vlhkost a velice rychle schnou. Velmi dobrá je pevnost v tahu a otěru, pokud se bavlna namočí, její pevnost se zvyšuje až o neuvěřitelných 20%.

Klidní můžete být při praní a žehlení, bavlněné oblečení snese i vysoké teploty. I přes velké množství výhod má bavlna také nevýhody. Jednou z nich je fakt, že se velmi lehce pomačká a u kratších vláken se mohou vytvářet žmolky. Další nevýhodou je také omezená ochrana proti chladu, v zimě vás tedy bavlněné oblečení příliš nezahřeje.




I přes určité nevýhody patří bavlněné oblečení mezi to nejprodávanější a pokud ještě nemáte své bavlněné pyžamo, přijďte na náš eshop https://www.pleas.cz a vyberte si :)